Ondernemendheid

Wie googelt op het woord “ondernemendheid” vindt interessante dingen. Toch bestaat het woord volgens de Woordenlijst Nederlandse Taal en Van Dale niet. Het WikiWoordenboek kent het begrip gelukkig wel en omschrijft ondernemendheid als:

  • een houding die getuigt van kansen zien en deze benutten
  • het tonen van ondernemend gedrag

Volgens Ondernemerstest is ondernemendheid een overkoepelende term voor een ondernemende houding en ondernemend gedrag. “Een belangrijke voorwaarde voor ondernemerschap. Een ondernemende houding helpt iedereen in het dagelijkse leven zoals thuis, op school, tijdens het werk en in de maatschappij”, zo lees ik op de site. En zo is het: ook zonder ondernemer te zijn of te willen worden, helpt een flinke dosis ondernemenheid je zeker verder in het leven.

Er blijkt een E-Scan voor studenten te bestaan waarmee ondernemendheid gemeten kan worden. De E-Scan is wetenschappelijk gevalideerd en gaat in op de eigenschappen en kwaliteiten voor het zien en het benutten van kansen. E-Scan wordt ingezet in het MBO, HBO en WO en door Stichting Jong Ondernemen (waarvoor mijn collega Wim Broekman met veel enthousiasme actief is).

Daar ga ik me binnenkort eens nader in verdiepen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.